waterstofleiding rotterdam

Duurzaam bouwen aan waterstofleiding van 32km in Rotterdamse haven

In het Rotterdamse Havengebied werkt Hanab Pipelines & Industry in opdracht van Hynetwork aan het waterstofnetwerk. Een bijzonder project, want het betreft de aanleg van een 32 kilometer lange waterstofleiding tussen de Maasvlakte en Pernis inclusief afsluiters, boringen en aftakleidingen om toekomstige klanten aan te sluiten. Ook loopt een derde van de waterstofleiding parallel aan de Porthosleiding (CO2-transport), waardoor er veel afstemming is tussen de betrokken aannemers en opdrachtgevers.

waterstofleiding rotterdam

Emissiebesparing op het project

“Jan Willem Rongen van Gasunie noemt het: ‘mikadoën’ met leidingen op dit tracé”, lacht Mirjam van Andel, Project manager bij Hanab Pipelines & Industry. Maar dat is niet de enige uitdaging in het project. Hanab nam het project aan op basis van een maximale CO2-uitstoot van 118 ton. Milieuwinst wordt geboekt door inzet van een elektrische kraan van de Gebr. Van den Maagdenberg, elektrisch lassen en door dieselmachines te voorzien van HVO100. Maar ook door veel monitoring, waarbij er grote winst geboekt wordt door de inzet van HVO100. Standaard draaien alle machinestukken op HVO100, waardoor de CO2-emissie een factor 70 lager is dan wanneer machines op Diesel draaien. Alleen voor oudere materieelstukken wordt een uitzondering gemaakt; deze draaien op HVO20.” 

graafmachine maagdenberg trace

Betrokkenheid en vakmanschap

Als Mirjam verder praat blijkt dat die emissiebesparing niet alleen gerealiseerd wordt door de schonere machines en schone brandstof. “Iedereen op de bouwplaats wil de doelstellingen halen met als katalysator onze duurzaamheidscoördinator. Wij zorgen dat HVO100 wordt aangeleverd, er wordt gehandhaafd en we wijzen machinisten erop om niet stationair te draaien.” Maar wat dit project vooral laat zien is dat wanneer iedereen betrokken is er echt winst geboekt kan worden. En niet alleen milieutechnisch. “De toewijding van iedereen is echt bijzonder. Als ik zie hoe netjes en vakkundig de sleuven en putten eruit zien, dan ben ik trots.”

“Daarnaast is iedereen veel creatiever en vanuit oplossingen gaan denken. Soms is dat eenvoudig, zo zijn een aantal dieselauto’s vervangen voor elektrische auto’s. Andere keren had het meer voeten in de aarde. Zo was twee jaar geleden lassen op accupakketten nog nieuw en is het inmiddels geaccepteerd. Dat betekende echter ook dat er grotere accu’s moesten komen. Deze laden we op bij Kees in ’t Veen, die veel zonnepanelen heeft en waar wij kantoorruimte huren tijdens de realisatie van het project.” Alleen de elektrische kraan wordt gevoed met een HVO100-aggregaat. “Mogelijke oplaadpunten zijn te ver weg. Bovendien zijn er veel oplaadpunten nodig omdat we 32 kilometer overbruggen.”

“Hyrde heeft een programma ontwikkelt dat de uitstoot van machines meet. Het biedt inzage in de CO2-emissies per materieelstuk. Dit systeem is in ontwikkeling en na een aantal verbeteringen zal het nog beter functioneren.” Maar de grootste winst (waar iedereen bij gebaat is) is wellicht dat er inzicht is in de CO2-emissies en we kennis opdoen om te verbeteren.